ΠΑΣΧΑ 2015

Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταμένους,

Εντιμοτάτους Προέδρους και Αξιότιμα Μέλη των Δ.Σ.,

Φιλοπτώχους Αδελφότητες,

Διδασκάλους, Διδασκάλισσες, Μαθητές και Μαθήτριες,

Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωμα

της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητροπόλεως Τορόντο (Καναδά)

«Σταυραναστάσιμο»

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Μητροπολίτη Σωτηρίου

Μας δημιούργησε από αγάπη και με αγάπη. Μας έβαλε στον Παράδεισο. Για να είμαστε ευτυχείς. Τον παρακούσαμε. Ποιόν; Τον Δημιουργό μας. Τον πικράναμε. Κόψαμε τις σχέσεις μαζί Του. Γίναμε δυστυχείς. Ζούσαμε στο σκοτάδι.

Ήλθε ο Μονάκριβος Υιός Του. Ο Θεάνθρωπος Χριστός. Ήλθε για να μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και να σωθούμε. Δεν Τον αναγνωρίσαμε. Δεν Τον φιλοξενήσαμε. Δεν Του δώσαμε ούτε τόπο να γεννηθεί. Γεννήθηκε στη φάτνη των αλόγων.

Μας δίδαξε την αλήθεια. Τον σταυρώσαμε με ψευδομάρτυρες. Στο σταυρό πονεί. Σφαδάζει. Χύνει το αίμα Του σταλαματιά - σταλαματιά για να πλύνει και να γειάνει τις δικές μας τις πληγές. Εκείνος έπασχε για μας. Εμείς Τον λοιδορίζαμε. Τον υβρίζαμε. Εκείνος από το σταυρό συγχώρεσε και μας. Τους στραυρωτές Του. Εμείς δεν καταλάβαμε τον πόνο Του. Ούτε την αγάπη Του.

Παρέδωκε το πνεύμα Του στο σταυρό. Κατέβηκε στον Άδη. Εκήρυξε και εκεί την αλήθεια. Για να σώσει τους απ’αιώνος νεκρούς. Για να τους αναστήσει. Αναστήθηκε για να αναστηθούμε. Αναλήφθηκε στους ουρανούς, φέροντας στους ώμους Του την ανθρώπινη φύση. Για να κάμει δυνατή την δική μας ανάληψη. Την επιστροφή μας στον παράδεισο.

Όπως απόψε γιορτάζομε την Ανάστασή Του και κρατάμε στα χέρια μας αναμμένες λαμπάδες, σκέφτομαι. Είδαμε το φως το αληθινό; Επικρατεί το φως της Ανάστασης στο σημερινό κόσμο; Μήπως ο κόσμος επέστρεψε στο σκοτάδι της αμαρτίας; Σήμερα ο Χριστός σταυρώνεται χιλιάδες φορές στα πρόσωπα των χριστιανών και μη χριστιανών που αδικούνται. Φονεύονται. Σφάζονται. Σταυρώνονται αθώοι και μάλιστα στο όνομα κάποιου θεού. Είναι δυνατόν αυτός ο θεός να είναι αληθινός; Ένας είναι ο Αληθινός Θεός. Ο Αναστημένος Χριστός, που θυσιάστηκε για τους ανθρώπους.

Αγαπημένοι μου χριστιανοί. Ζήστε την Ανάστασή Του! Μην ξεχνάτε τους σταυρωμένους σήμερα μικρούς χριστούς. Όπως αναστήθηκε ο Χριστός θα αναστηθούνε και οι σταυρωμένοι μικροί χριστοί. Θα αναστηθούμε και όλοι εμείς. Αναστημένοι θα ζούμε αιώνια μαζί Του, συμμετέχοντες στην άπειρη Αγάπη Του. Στην άπειρη Δόξα Του. Στην Αγιότητά Του. Χριστός Ανέστη!

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Αναστάντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ