Ο εσπερινός του Αγίου Παταπίου

ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Ευάγγελου Μπουγιώτη
8 Δεκεμβρίου 2009, 01:36
3504 αναγνώσεις
Μοιραστείτε το:

Την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, πανηγυρίζει η Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι. Την παραμονή το απόγευμα, στις 6.00 μ.μ., ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος προεστή του Μεγάλου Εσπερινού και κηρυξε τον Θ. Λόγο, συγχοροστατούντων του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, του Επισκόπου Tulcea Βησσαρίωνα, εκ του Πατριαρχείου Ρουμανίας, καθώς και του οικείου ποιμενάρχη Κορίνθου Διονυσίου. Στον εσπερινό παρέστησαν εκατοντάδες πιστοί απ' ολη την Πελοποννησο, την Αθήνα και άλλα μέρη μιας και ο Άγιος Πατάπιος τιμάται από πολλούς πιστούς αφού ειναι γνωστος για τις θυματουργικες ιδιοτητες του.

Τοσο ο Εσπερινος οσο και Θεια Λειτουργία εγιναν σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό, και με φοντο τον Κορινθιακο και το ομορφο Λουτρακι.

O βίος του Αγίου Παταπίου

Ο μεγάλος ασκητής, ο χαριτόβρυτος και θεοφόρος Πατάπιος, γεννήθηκε στη χώρα που διαβρέχει ο Νείλος ποταμός και μάλιστα στην πόλη Θήβα της Ανω Αιγύπτου. Οι γονείς του πλούσιοι αλλά και πιστοί Χριστιανοί. Ενωρίς και πολύ νέος ο Πατάπιος αναχώρησε για την έρημο, για το μεγάλο φιλοσοφικό πανεπιστήμιο της μοναχικής και μοναδικής πολιτείας που παρέχει το πτυχίο της ατελεύτητης χαράς και αγαλλιάσεως της Βασιλείας των Ουρανών. Ο καλός μας και μεγάλος Θεός δείχνοντας την ευχαρίστησή του στον αγώνα του Παταπίου τον χαρίτωσε και του παραχώρησε την δωρεά των ιάσεων.

Η φήμη της αγιότητάς του σύντομα ξεπέρασε τα όρια της ερήμου και πλήθη πιστών συνέρρεαν για να τον συμβουλευτούν και να τον παρακαλέσουν να μεσιτεύσει στον εύσπλαχνο και φιλάνθρωπο Κύριο, για να θεραπευθούν από τα αλγεινά σαρκικά και ψυχικά τους ασθενήματα.

Αυτός όμως που ποθούσε την ησυχία και την κατά Χριστόν μόνωση και απέφευγε τη δόξα και την τιμή των ανθρώπων, κρυφά έφυγε από την Αίγυπτο για την Κωνσταντινούπολη, για να κτίσει εκεί την ασκητική φωλιά του και να συνεχίσει άγνωστος μεταξύ αγνώστων την ισάγγελη ιδιότητά του.

Ο θεοφόρος Πατάπιος επέλεξε την περιοχή κοντά στις Βλαχέρνες, για να κτίσει την ασκητική του παλαίστρα. Ο Κύριός μας τον ταπεινό ασκητή Πατάπιο, που έλαμπε από αρετές και θαύματα, τον κατάστησε γνωστό στους ευσεβείς Χριστιανούς της πρωτεύουσας του Βυζαντίου. Εκεί έκτισε και την Ι. Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου των Αιγυπτίων. Σε αυτή τη Μονή ο Όσιος Πατάπιος «εκοιμήθη εν ειρήνη, εις βαθύ γήρας» και «Το Τίμιον αυτού και ιερόν λείψανον... εν τιμή και δόξη κηδεύσαντες εν τω Ναώ του Αγίου Προδρόμου και Βαπτιστού κατέθεντο, ήτοι, εν τη Ευαγεστάτη των Αιγυπτίων Μονή, ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς προπεμψάμενοι...» (Ανδρέου Κρήτης: Λόγος ΙΘ΄ Εις τον Μακάριον Πατάπιον.

Η Οσία υπομονή - η οποία δεσπόζει στη Μονή του Οσίου Παταπίου - κατά κόσμον Ειρήνη ή Ελένη, σύζυγος του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου, του Βασιλέως με τον οποίον απέκτησε εξ υιούς και δύο θυγατέρες μεταξύ των οποίων τον Ιωάννη Η΄ αυτοκράτορα και τον Κωνσταντίνον (τελευταίο αυτοκράτορα).

Η Ειρήνη ή Ελένη δύο χρόνια προ του θανάτου της, ανέλαβε το μοναχικόν σχήμα μετονομασθήσα Υπομονή. Η οικογένεια Παλαιολόγου, Θωμάς Παλαιολόγος εχάρισε εις τον εξάδελφόν του Αγγελον Νοταράν πολλά κτήματα εις τα Τρίκαλο Κορινθίας και εγκατεστάθη εκεί.

Ο Αγγελής Νοταράς, μετά την κάποια καθησύχασιν των πραγμάτων από την άλωσιν της Κωνσταντινούπολης, μεταβαίνει με ψευδώνυμον εις αυτήν και παραλαμβάνει τους υλικούς και πνευματικούς θησαυρούς της οικογενείας του.

Και ασφαλώς δεν θα ήτο δυνατόν να μην ξέρει και εις τον οικογενειακόν θησαυρόν, τον οποίο εσέβετο και εφύλασσεν η θεία του Ελένη (Οσία Υπομονή) Παλαιολογίνα, μητέρα άλλωστε του πρωστάτου του Θωμά Παλαιολόγου - το Ιερόν Λείψανον του Αγίου Παταπίου από το Μοναστήρι του Προδρόμου της Πέτρας των Αιγυπτίων (Ιστορικός Σταύρος Κουτίβας «Οι Νοταράδες» 1968 εις την Κορινθιακήν γην». Ο Αγγελής Νοταράς που ήταν παππούς του Οσίου Γερασίμου (Νοταρά) έγινε ο αχθοφόρος της αγάπης του Θεού και δια την εποχήν του, αλλά και δια την εποχήν μας. Και δια το τό! τε υπόδουλον γένος και δια τον σημερινόν αγωνιζόμενον άνθρωπον.

Και εκείνος μεν έγινε γενάρχης της φυλής και της πίστεως με την ευλογίαν του Οσίου. Εμείς δε δέκται των απείρων και θαυμαστών δωρεών του Κυρίου μας μέσα από τον ιερόν αυτόν θησαυρόν, τον οποίον ως ιεράν παρακαταθήκην μας παρέδωκαν οι δύο ευλογημένοι οικογένειαι των Παλαιολόγων και των Νοταραίων. (πρωτοπρεσβύτερος Σωτήριος Μακρυστάθης).

Ο Όσιος Πατάπιος, του οποίου το Μοναστήρι του και το Ιερό Λείψανο βρίσκεται πάνω από το Λουτράκι Κορίνθου, τον επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πιστοί για να τον προσκυνήσουν, να τον ευχαριστήσουν αλλά και να τον παρακαλέσουν για το υπόλοιπο της ζωής των να είναι υγιές και χαρούμενο...

Ο Όσιος Πατάπιος που με τη χάρη του και τα θαύματά του εν ζωή και εν κοιμήση μέχρι σήμερα έγινε πασίγνωστος και αναφέρονται στα βιβλία των πρωτοπρεσβύτερου Σωτηρίου Μακρυστάθη και Χαράλαμπο Μ. Μπουσίου Δρ. Χορηγούνται στο Μοναστήρι του και στον Ιερό Ναό Του που βρίσκεται στην Αμφιθέα και είναι ο μοναδικός στην Εύβοια και ο έβδομος σε όλη την Ελλάδα.

Γιορτάζει δύο φορές το χρόνο. Την 8ην Δεκεμβρίου ημέραν της κοιμήσεώς του και την τρίτη ημέρα του Πάσχα - Λαμπροτρίτη - κινητή εορτή οπότε ευρέθη το Ιερό Λείψανο (25 Απριλίου 2006) και σας περιμένει.
Εύρεσις του ιερού λειψάνου

Στις αρχές του 1904 στα δυτικά κοιλώματα του σπηλαίου, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα πάνω από το Λουτράκι, στα Γεράνεια Όρη, απεκαλύφθη άθικτο και ολόσωμο το Χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγίου Παταπίου. Αφορμή για την ανακάλυψη στάθηκε το ύψος του ιερέως από το Λουτράκι κ. Κωνσταντίνου Σουσάνη. Επισκεπτόμενος συχνά το ασκητήριον - Ναόν, όταν λειτουργούσε, ήταν υποχρεωμένος διαρκώς να σκύβει γιατί το σπήλαιον ήταν χαμηλό. Ο παπακώστας Σουσάνης έδωσε εντολή στον μαρμαρά Βασ. Πρωτοπαπά να σκάψει και να διευρύνει το σπήλαιο προς όλες τις πλευρές. Ε! νώ έσκαβε, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων μέσα σε κρύπτη, απεκαλύφθη το Αγιο Λείψανο, ευωδιαστό, ολόσωμο με τις σάρκες και την επιδερμίδα ακόμα αποξηραμένη. «Το σκήνωμα στηριζόταν σε κέδρινη βάση προς το κεφάλι και μαρμάρινη προς τα πόδια και καλυπτόταν με σειρά από κεραμίδια» (Προσκυνητάριον της Μονής του Οσίου Παταπίου. Σωτ. Καψάσκη, Μουσουργού...)

Στην δερμάτινη ζώνη που φορούσε ήταν γραμμένο το όνομα του Οσίου Παταπίου και κρατούσε μικρό ξύλινο σταυρό.

Το Ιερό Λείψανο κατ' αρχήν διεφυλάχθη από τον ιερέα Κωνσταντίνο Σουσάνη στο σπίτι του, μετά από άδεια του τότε Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμασκηνού - κατόπιν Αρχιεπισκόπου - δια να προστατευθεί από αποδερμάτωση, που προξενούσαν ευλαβείς προσκυνηταί του, επιθυμόντες να λάβουν κάποιο τμήμα, δια ιδιωτικά τους προσκυνήματα, ετοποθετήθη εις ξυλίνη λάρνακα. Το 1936 κατασκευάσθη ευρύχωρος ξύλινη λειψανοθήκη, μέσα στην οποία μέχρι, σήμερα φυλάσσεται από τις αφοσιωμένες μοναχές.

Το Αγιον όμως Λείψανον του Οσίου Παταπίου, που ακατάπαυστα «ευωδιάζει οσμήν ευωδίας πνευματικής» και παρέχει την ιαματικήν Χάριν του Παναγίου Πνεύματος, σ' εκείνους που προσέρχονται με πίστη και ευλάβεια...Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας

«Το καλάθι του πτωχού αδελφού» της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας

16 Απρ '14, 14:33

«Η τοπική μας Εκκλησία δεν αδρανεί, στηρίζει και βοηθάει καθ’ όλο το έτος τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας με το δέμα του φτωχού αδελφού» Στα πλαίσια της φιλανθρωπίας που ασκεί όλα αυτά τα χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας με το φιλανθρωπικό της Πρόγραμμα « ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ» εντάσσεται και η Φιλανθρωπία που άσκησε την Μεγάλη Τετάρτη 16η Απριλίου 2014 προς τις δοκιμαζόμενες οικογένειες της Πόλεως της Τριπόλεως μέσω των Ενοριών της Τριπόλεως, διαθέτοντας και προσφέροντας με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου, δέματα τροφίμων με ζυμαρικά, λάδι, Πορτοκάλια, κρέατα κ.λ.π. για τις ημέρες του Άγιου Πάσχα.

Περισσότερα »

Βοήθεια σε εμπερίστατους πολίτες από την Ι.Μητρόπολη Σερρών

16 Απρ '14, 14:18

Με την ευκαιρία της εορτής του αγίου Πάσχα η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης εντείνει, ουσιαστικά και δημιουργικά, την φιλαν­θρωπική και κοινωνική της δραστηριότητα, προσπαθώντας να ανακουφί­σει τον πόνο των αδύναμων αδελφών μας, που στις ημέρες μας όλο και περισσότερο αυξάνεται, και να συμπαρασταθεί στους φτωχούς, τους ηλι­κιωμένους και αστέγους αδελφούς της Μητροπολιτικής μας περιφερείας που έχουν ανάγκη.

Περισσότερα »

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγου

16 Απρ '14, 14:16

Σήμερα, αὐτή τήν λαμπρή καί ὁλόφωτη νύχτα τῆς Ἀναστάσε­ως, «ἕαρ μυρίζει καί καινή κτίσης χορεύει». Σήμερα, ἡ φιλόστοργη μητέρα μας Ἐκκλησία μᾶς προσκαλεῖ νά ἑορτάσουμε «φαιδρῶς ὁμοῦ καί θεοσεβῶς» μαζί μέ ὁλόκληρη τήν κτίση, τήν μεγαλει­ώδη νίκη τοῦ ἀναστάντος Χριστοῦ κατά τοῦ θανάτου, τῆς φθορᾶς καί τοῦ διαβόλου.

Περισσότερα »

Ο Πειραιώς θέτει έξι ερωτήματα προς τον Ν.Δήμου

16 Απρ '14, 14:13

Την ενόχλησή του για το περιεχόμενο του άρθρου του συγγραφέα Νίκου Δήμου, στο οποίο χαρακτηρίζει το Άγιο Φως ως ειδωλολατρικό εκφράζει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος με ανακοινωθέν του θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς τον Νίκο Δήμου.

Περισσότερα »

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Κερκύρας για το Πάσχα

16 Απρ '14, 13:59

«Ω Πάσχα, λύτρον λύπης!», αναφωνούμε από τα βάθη της καρδιάς μας σε κάθε ακολουθία της Πασχαλίου περιόδου! Αιχμάλωτοι είμαστε οι άνθρωποι, στον θάνατο, το κακό, τα πάθη μας, τα συμφέροντά μας. Μας έχει αιχμαλωτίσει ο εγωκεντρισμός μας, η απουσία του Θεού από την ζωή μας και η υποκατάσταση της κοινωνίας μαζί Του από την ύλη και το κοσμικό πνεύμα. Και έχουμε ανάγκη από Κάποιον που να καταβάλει τα λύτρα, για να μπορέσουμε να ελευθερωθούμε. Ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, παρασυρμένοι από το πνεύμα της εποχής, από τις μέριμνες του βίου, από την πεποίθηση στην γνώση και την πρόοδο. Αδυσσώπητος όμως ο θάνατος σε όλες του τις μορφές, περιμένει να μας δώσει την λύπη του.

Περισσότερα »
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
WORLD
Σήμερα
Εβδομάδας
Μήνας
Αλβανίας Αναστάσιος: Με Αναστάσιμο ολόλευκο φως στη ζωή μας Σάββατο του Λαζάρου στην Κάρπαθο «Το καλάθι του πτωχού αδελφού» της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας Δέματα αγάπης από τη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Βοήθεια σε εμπερίστατους πολίτες από την Ι.Μητρόπολη Σερρών Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγου Ο Πειραιώς θέτει έξι ερωτήματα προς τον Ν.Δήμου Η Ακολουθία του Νυμφίου στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης (φωτο-Video) Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Κερκύρας για το Πάσχα Στη Μεσσήνη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Γλυφάδας Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Με την Ανάσταση συνειδητοποιούμε ότι η ελπίδα είναι η βεβαιότητα Στις 3 το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Για τον Μητροπολίτη Θεόκλητο... Το αστρονομικό πρόβλημα και ο υπολογισμός του εορτασμού του Πάσχα Όταν οι Έλληνες συναντούν τον Ιησού (Video) Πασχαλινό μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γόρτυνος Ιερεμίας: Για το Πάθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού Ερωτήματα που ζητούν απάντηση Ποιμαντορικές επισκέψεις του Μητροπολίτη Κερκύρας
21 Φεβ '13: Η πρώτη δήλωση του νέου Μητροπολίτη Κομοτηνής Παντελεήμονος
ΑΜΗΝ - Ένα διαφορετικό Κυριακοδρόμιο...
Αρχιμ.Χρυσόστομου Χρυσόπουλου
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Το Τζαμί, οι δημοτικές εκλογές και το... δημοψήφισμα του Νίκου Παπαχρήστου ΑΠΟΨΕΙΣ Γόρτυνος Ιερεμίας: Για το Πάθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ Ημερίδα στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς για την κρίση (ΦΩΤΟ) ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Το χωριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ουγκάντα (ΦΩΤΟ) ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Η Κυριακή των Βαϊων...

Εορτολόγιο

σήμερα
Τετ 16 Απρ 2014

Αγάθων ομολογητής, Αγάπη μάρτυς, Βασίλισσα μάρτυς, Γαληνή μάρτυς, Ειρήνη μάρτυς, Ειρήνη μάρτυς, Ευτυχία ομολογήτρια, Θεοδώρα μάρτυς, Θεοδώρα Ρωσίς οσία, Ιανουάριος Ιερομάρτυρας, Καλλίδα μάρτυς, Κασία ομολογήτρια, Λεωνίδης μάρτυρας, Μιχαήλ ο Βουρλιώτης Νεομάρτυρας, Νίκη μάρτυς, Νουνεχία μάρτυς, Σεπτεμίνος μάρτυρας, Φήλιξ Ιερομάρτυρας, Φιλίππα ομολογήτρια, Φουρτουνάτος μάρτυρας, Χάρισσα (ή Χαρίεσσα) μάρτυς, Χιονία μάρτυς, Χριστόφορος Νέος Οσιομάρτυρας, 2α της Διακαινησίμου (*)
www.synaxari.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομαδας στο email σας.