Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα
10 Ιανουαρίου 2013, 18:07
2620 αναγνώσεις
Μοιραστείτε το:

Επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποίησε το μεσημέρι της  Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά ο οποίος το 1981 είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην ολιγόλεπτη συνομιλία τους ο Αγκτσά δήλωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη πως κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων που παρέμεινε στις ιταλικές και τουρκικές φυλακές διάβασε πολλά βιβλία αλλά και το Ευαγγέλιο. Ο Αγκτσά έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια φωτογραφία του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, από την συνάντησή τους, το 1983, στις ιταλικές φυλακές όπου κρατούνταν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα της Ρώμης κατά τη διάρκεια ανοιχτής ακρόασης στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου τον Μάιο του 1981.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία αλλά του δόθηκε χάρη από τον Πρόεδρο Τσιάμπι το 2000. Το 1983 τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή ο Πάπας. Παραμένει μυστικό τι ειπώθηκε μεταξύ τους σε αυτήν τη συνάντηση, ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες της εποχής ανέφεραν ότι ο Πάπας τον συγχώρησε για την πράξη του.

Επέστρεψε στηνΤουρκία, όπου φυλακίστηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί. Αποφυλακίστηκε με αναστολή στις 12 Ιανουαρίου 2006 αλλά το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση και οδηγήθηκε ξανά στην φυλακή στις 20 Ιανουαρίου 2006.

Η οριστική αποφυλάκιση του έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2010.

Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας

Κατάνυξη και συγκίνηση στο μαρτυρικό Φανάρι (ΦΩΤΟ)

15 Απρ '14, 16:33

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τελέσθηκε το απόγευμα της Μ.Δευτέρας η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Όρθρος της Μ.Τρίτης στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης και Μαρτυρικής Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, στο Φανάρι. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πλαισιωμένος από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής ενώ ο Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς από την Πόλη και προσκυνητές από την Ελλάδα και αλλού.

Περισσότερα »

Οικουμενικός Πατριάρχης: Οι άνθρωποι ατυχώς δεν ημπορούν να ανεχθούν την διαφορετικότητα εις τον συνάνθρωπόν των

14 Απρ '14, 11:33

"Συχνάκις εἰς τήν ἱστορίαν τῆς ἀνθρωπότητος βλέπομεν νά κυριαρχῇ τό σκότος τοῦ θανάτου, τό ἄδικον ἀντί τῆς δικαιοσύνης, τό μῖσος καί ὁ φθόνος ἀντί τῆς ἀγάπης, καί τούς ἀνθρώπους νά προτιμοῦν τό καταχθόνιον μῖσος ἀντί τοῦ φωτός τῆς Ἀναστάσεως", σημειώνει στο μήνυμα του για το Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος επισημαίνει: "Παρά τήν φαινομενικήν τεχνολογικήν πρόοδον τῶν ἀνθρωπίνων κοινωνιῶν, παρά τάς διακηρύξεις περί τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων καί τῶν θρησκευτικῶν ἐλευθεριῶν, τό ἐθνοφυλετικόν καί θρησκευτικόν μῖσος διογκοῦνται παγκοσμίως καί προκαλοῦν ἐπικινδύνους ἐντάσεις, αἱ ὁποῖαι ἐπιτείνουν τήν κυριαρχίαν τοῦ βασιλείου τοῦ θανάτου, τοῦ Ἅδου, τῶν καταχθονίων. Οἱ ἄνθρωποι ἀτυχῶς δέν ἠμποροῦν νά ἀνεχθοῦν τήν διαφορετικότητα εἰς τόν συνάνθρωπόν των. Δέν ἠμποροῦν νά δεχθοῦν τήν διαφορετικήν φυλετικήν καταγωγήν τοῦ ἀνθρώπου, τάς διαφορετικάς ἀντιλήψεις καί πεποιθήσεις του, πολιτικάς, θρησκευτικάς, κοινωνικάς".

Περισσότερα »

Τρισάγιο του Οικουμενικού Πατριάρχη στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου (ΦΩΤΟ)

13 Απρ '14, 21:27

Σε κλίμα συγκίνησης, μετά την Ακολουθία του Νυμφίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, που εκοιμήθη εν Κυρίω το απόγευμα της Κυριακής.

Περισσότερα »

Η Νατάσα Θεοδωρίδου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (ΦΩΤΟ)

12 Απρ '14, 19:07

Την ευχή και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δέχθηκε η τραγουδίστρια Νατάσα Θεοδωρίδου, κατά την επίσκεψή της στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.

Περισσότερα »

Κερί μνήμης στον μαρτυρικό Γρηγόριο Ε’ (ΦΩΤΟ)

10 Απρ '14, 22:58

Με σιωπή και περισυλλογή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέτισε φόρο τιμής στον μαρτυρικό Πατριάρχη του Γένους Γρηγόριο Ε΄.

Περισσότερα »
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
WORLD
Σήμερα
Εβδομάδας
Μήνας
Ύμνοι της Μ.Εβδομάδας από την Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι.Μ.Καισαριανής στο Amen.gr Το ιερό ευχέλαιο στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Ναύπλιο Όταν ο πόνος οδηγεί στην Ανάσταση (VIDEO) «Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς· οὐ γὰρ οἴδασιν τί ποιοῦσιν» Η Ακολουθία του Νιπτήρος στη Σάμο O Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ στο Amen.gr (VIDEO) Το ιερό ευχέλαιο σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου Η ακολουθία του Νιπτήρος στην Καλαμάτα Ο Ιερός Νιπτήρας στην Φανερωμένη Λευκωσίας Ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος για τη στιβαρή προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Λαγκαδά Ιωάννης: Η πίστη Στον Θεό μπορεί να οδηγήσει στην υπέρβαση (VIDEO) Η Ακολουθία του Αγίου Ευχελαίου στον Μητροπολιτικό Ι.Ναό Αγ.Βασιλείου Τριπόλεως Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κοντά στο ποίμνιό του (VIDEO+ΦΩΤΟ) Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μητροπολίτης ευθύτητας ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Επιτάφιος σε συνθήκες κατοχής στην Αμμόχωστο Διαυλείας Γαβριήλ: Ο λό­γος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων ήταν πάν­τοτε καί­ριος, στι­βα­ρός και κρυ­στάλ­λι­νος Τo Iερό Ευχέλαιο στην Μητρόπολη Μεσσηνίας Στην ηπειρώτικη γη αναπαύεται ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων (VIDEO+ΦΩΤΟ) Το ύστατο χαίρε στον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο (ΦΩΤΟ) Αλβανίας Αναστάσιος: Με Αναστάσιμο ολόλευκο φως στη ζωή μας
8 Φεβ '13: Ο "Υπουργός Οικονομικών" της Εκκλησίας στo Αmen TV
ΑΜΗΝ - Ένα διαφορετικό Κυριακοδρόμιο...
Αρχιμ.Χρυσόστομου Χρυσόπουλου
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Το Τζαμί, οι δημοτικές εκλογές και το... δημοψήφισμα του Νίκου Παπαχρήστου ΑΠΟΨΕΙΣ Γόρτυνος Ιερεμίας: Για το Πάθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ Ημερίδα στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς για την κρίση (ΦΩΤΟ) ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Το χωριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ουγκάντα (ΦΩΤΟ) ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Η Κυριακή των Βαϊων...

Εορτολόγιο

σήμερα
Πεμ 17 Απρ 2014

Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των νεοφανών μαρτύρων (Μυτιλήνης) (*), Αβδελλάς ιερομάρτυρας, Αγαπητός Πάπας Ρώμης, Αδριανός ο Νέος μάρτυρας, Αζάτ ο ευνούχος μάρτυρας, Γοθαζάτ μάρτυρας, Μακάριος Αρχιεπίσκοπος Κορίνθου, Παΐσιος ο δια Χριστόν Σαλός (Ρώσος), Συμεών Επίσκοπος Περσίας Ιερομάρτυρας, Φουσίκ μάρτυρας, 3η της Διακαινησίμου (Λαμπροτρίτη) (*), Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής (*)
www.synaxari.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομαδας στο email σας.