Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα
10 Ιανουαρίου 2013, 18:07
2629 αναγνώσεις
Μοιραστείτε το:

Επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποίησε το μεσημέρι της  Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά ο οποίος το 1981 είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην ολιγόλεπτη συνομιλία τους ο Αγκτσά δήλωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη πως κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων που παρέμεινε στις ιταλικές και τουρκικές φυλακές διάβασε πολλά βιβλία αλλά και το Ευαγγέλιο. Ο Αγκτσά έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια φωτογραφία του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, από την συνάντησή τους, το 1983, στις ιταλικές φυλακές όπου κρατούνταν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα της Ρώμης κατά τη διάρκεια ανοιχτής ακρόασης στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου τον Μάιο του 1981.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία αλλά του δόθηκε χάρη από τον Πρόεδρο Τσιάμπι το 2000. Το 1983 τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή ο Πάπας. Παραμένει μυστικό τι ειπώθηκε μεταξύ τους σε αυτήν τη συνάντηση, ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες της εποχής ανέφεραν ότι ο Πάπας τον συγχώρησε για την πράξη του.

Επέστρεψε στηνΤουρκία, όπου φυλακίστηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί. Αποφυλακίστηκε με αναστολή στις 12 Ιανουαρίου 2006 αλλά το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση και οδηγήθηκε ξανά στην φυλακή στις 20 Ιανουαρίου 2006.

Η οριστική αποφυλάκιση του έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2010.

Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας

Oικουμενικός Πατριάρχης: «Περιμένουμε με ανυπομονησία την επίσκεψη του αδελφού μας, Πάπα Φραγκίσκου»

27 Νοε '14, 09:15

«Περιμένουμε με ανυπομονησία την επίσκεψη του αδελφού μας, Πάπα Φραγκίσκου. Θα είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στις θετικές σχέσεις μας, ως αδελφές Εκκλησίες». Με τα λόγια αυτά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη, στο ταπεινό και μαρτυρικό μα πάντοτε φωτεινό Φανάρι.

Περισσότερα »

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στο Μετόχι της Μονής Σινά στην Πόλη (ΦΩΤΟ)

25 Νοε '14, 22:45

Στο Πολίτικο Σινά και στο Μετόχι της Μονής του Θεοβαδίστου Όρους στο Φανάρι γιορτάστηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα η μνήμη της Αγίας Μεγαλομαρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου.

Περισσότερα »

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδος στο Φανάρι (ΦΩΤΟ)

24 Νοε '14, 00:10

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη είχε το απόγευμα της Πέμπτης στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο το εύρος των οικολογικών δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων που αναπτύσσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ολόκληρη τη δικαιοδοσία του αισθανόμενο ως υποχρέωση απέναντι στο Δημιουργό την προστασία της δημιουργίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Περισσότερα »

Θερμή συνάντηση Αντιπροέδρου ΗΠΑ και Οικουμενικού Πατριάρχη στο Φανάρι (ΦΩΤΟ)

23 Νοε '14, 18:12

Τα θέματα που απασχολούν την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και την Ομογένεια της Πόλης καθώς και ευρύτερα ζητήματα που άπτονται του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - όπως η υπόθεση της μη επαναλειτουργίας της θεολογικής Σχολής της Χάλκης - βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Περισσότερα »

Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν είναι δυνατόν να απεμπολίσουμε τα δικαιώματά μας

22 Νοε '14, 19:47

Στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ομογένεια της Πόλης, στις αδικίες και τους διωγμούς που υπέστη αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν.Εισοδίων Θεοτόκου Σταυροδρομίου, το πρωί της Παρασκευής, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πολιτισμός του Γένους μας, ο οποίος έχει βαθιές ρίζες στην Πόλη, «δεν είναι δυνατόν να εκριζωθεί, δεν είναι δυνατόν να εκλείψει και να εξαφανισθεί και υπό τας δυσχερεστέρας ακόμη συνθήκας». Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέστησε σαφές ότι δεν είναι δυνατόν η Ομογένεια να απεμπολήσει τα δικαιώματά της και σημείωσε πως αν και λίγοι «αισθανώμεθα αμέτρητοι και να συνεχίζωμεν την αποστολήν μας ως Πατριάρχης του Γένους και ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αποστολήν οικουμενικήν, αποστολήν θυσιαστικής διακονίας και προσφοράς τόσον προς την ενταύθα προσφιλή Ομογένειαν όσον και προς τα απανταχού της γης εσκορπισμένα αγαπητά τέκνα της Μητρός Εκκλησίας».

Περισσότερα »
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
WORLD
Σήμερα
Εβδομάδας
Μήνας
Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στην Ι.Μ.Λαγκαδά προς τιμήν του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου (ΦΩΤΟ) Εκδήλωση στην Ι.Μ.Δημητριάδος για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών Με μεγαλοπρέπεια η πανήγυρη του Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ) Η πανήγυρις του Αγίου Στυλιανού στο Περιστέρι (ΦΩΤΟ) Τα μηνύματα των εκλεγέντων Αρχιερέων από την Ι.Σ.του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (ΦΩΤΟ) Η μελέτη της Αγίας Γραφής κατά τον Μέγα Αθανάσιο Γιάννης Αμανατίδης: Επιτέλους διευθετείται το ζήτημα της Εκκλησίας της Κρήτης Η Έκθεση του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε για την πορεία του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Αγγλικανών Oικουμενικός Πατριάρχης: «Περιμένουμε με ανυπομονησία την επίσκεψη του αδελφού μας, Πάπα Φραγκίσκου» Θυρανοίξια σε Ναό του 14ου αιώνος (ΦΩΤΟ) Αγρυπνία για τον Άγιο Στυλιανό στο Ναύπλιο (ΦΩΤΟ) Ο Διονύσης Σαββόπουλος επίτιμος Ζωγραφειώτης (ΦΩΤΟ) Η Κέρκυρα γιόρτασε την Αγία Αικατερίνη (ΦΩΤΟ) Εθελοντική Αιμοδοσία και συγκέντρωση φαρμάκων στον Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Παπάγου Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στο Μετόχι της Μονής Σινά στην Πόλη (ΦΩΤΟ) Χειροτονία διακόνου από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα (ΦΩΤΟ) Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στην Λιτανεία Αγ. Αικατερίνης Ιλίου (ΦΩΤΟ) Πανηγύρια καί φιγουρομανία!... Aφιερωματική εκδήλωση στο Μόναχο στη μνήμη του μακαριστού Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελοπούλου Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας (ΦΩΤΟ)
13 Απρ '11: Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ εξομολογείται...
«Οσιομάρτυς Άγιος Εφραίμ, του Όρους Αμώμων»
Ευαγγέλου Π.Λέκκου
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Για τον άνθρωπο που συγκίνησε με τη χειροτονία του του Νίκου Παπαχρήστου ΑΠΟΨΕΙΣ Πανηγύρια καί φιγουρομανία!... ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ Ημερίδα στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς για την κρίση (ΦΩΤΟ) ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Το χωριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ουγκάντα (ΦΩΤΟ) ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Ιερά Παράκληση στο Μυργιάλι του Ταΰγετου ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Η προσέγγιση του Αγίου Βασιλείου για την πλεονεξία και την απληστία

Εορτολόγιο

σήμερα
Πεμ 27 Νοε 2014

Ιάκωβος, Οσίων Μωυσέως, Ναθαναήλ, Πινουφρίου και Ιακώβου του Ρώσου, Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου (+ 421)
www.synaxari.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομαδας στο email σας.