Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα
10 Ιανουαρίου 2013, 18:07
2629 αναγνώσεις
Μοιραστείτε το:

Επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποίησε το μεσημέρι της  Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά ο οποίος το 1981 είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην ολιγόλεπτη συνομιλία τους ο Αγκτσά δήλωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη πως κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων που παρέμεινε στις ιταλικές και τουρκικές φυλακές διάβασε πολλά βιβλία αλλά και το Ευαγγέλιο. Ο Αγκτσά έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια φωτογραφία του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, από την συνάντησή τους, το 1983, στις ιταλικές φυλακές όπου κρατούνταν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα της Ρώμης κατά τη διάρκεια ανοιχτής ακρόασης στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου τον Μάιο του 1981.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία αλλά του δόθηκε χάρη από τον Πρόεδρο Τσιάμπι το 2000. Το 1983 τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή ο Πάπας. Παραμένει μυστικό τι ειπώθηκε μεταξύ τους σε αυτήν τη συνάντηση, ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες της εποχής ανέφεραν ότι ο Πάπας τον συγχώρησε για την πράξη του.

Επέστρεψε στηνΤουρκία, όπου φυλακίστηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί. Αποφυλακίστηκε με αναστολή στις 12 Ιανουαρίου 2006 αλλά το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση και οδηγήθηκε ξανά στην φυλακή στις 20 Ιανουαρίου 2006.

Η οριστική αποφυλάκιση του έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2010.

Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας

Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν είναι δυνατόν να απεμπολίσουμε τα δικαιώματά μας

22 Νοε '14, 19:47

Στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ομογένεια της Πόλης, στις αδικίες και τους διωγμούς που υπέστη αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν.Εισοδίων Θεοτόκου Σταυροδρομίου, το πρωί της Παρασκευής, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πολιτισμός του Γένους μας, ο οποίος έχει βαθιές ρίζες στην Πόλη, «δεν είναι δυνατόν να εκριζωθεί, δεν είναι δυνατόν να εκλείψει και να εξαφανισθεί και υπό τας δυσχερεστέρας ακόμη συνθήκας». Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέστησε σαφές ότι δεν είναι δυνατόν η Ομογένεια να απεμπολήσει τα δικαιώματά της και σημείωσε πως αν και λίγοι «αισθανώμεθα αμέτρητοι και να συνεχίζωμεν την αποστολήν μας ως Πατριάρχης του Γένους και ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αποστολήν οικουμενικήν, αποστολήν θυσιαστικής διακονίας και προσφοράς τόσον προς την ενταύθα προσφιλή Ομογένειαν όσον και προς τα απανταχού της γης εσκορπισμένα αγαπητά τέκνα της Μητρός Εκκλησίας».

Περισσότερα »

Σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη- Ανδρέα Λοβέρδου (ΦΩΤΟ)

16 Νοε '14, 11:09

Θέματα της Ομογενειακής Παιδείας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι την Παρασκευή το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Υπουργος Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Ανδρέας Λοβέρδος. Μέσα σε κλίμα εγκαρδιότητος και συνεργασίας κατά τη συνάντηση ο Υπουργός τόνισε τον σεβασμό και τα αισθήματα αφοσιώσεως που έχει για την Πρωτοθρονη Μεγάλη Εκκλησία καθώς και τη διάθεση της Πολιτείας για ουσιαστική συμβολή στα ζητήματα που την απασχολούν εντός του ελληνικού Κράτους.

Περισσότερα »

Καλλιουπόλεως Στέφανος: Στην Πόλη μας γνωρίζουμε να συνομιλούμε διαρκώς με τον φύλακα Άγγελό μας!

9 Νοε '14, 18:19

Στον πανηγυρίζοντα Ιερο Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος χοροστάτησε, το Σάββατο, ανήμερα της εορτής Των, ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο οποίος ασκεί καθήκοντα Πατριαρχικού Επιτρόπου κατά το διάστημα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αυστρία. Στη θεία λειτουργία συμμετείχε πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου διακ.Παϊσιος.

Περισσότερα »

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Άκη Γεροντόπουλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

7 Νοε '14, 10:16

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο, είχε στην Βιέννη ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Ο.Η.Ε για τις Περίκλειστες Αναπτυσσόμενες Χώρες, ο κ.Γεροντόπουλος συναντήθηκε με τον Παναγιώτατο κ.κ.Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέπτεται από χθες και μέχρι την ερχόμενη Τρίτη την Αυστρία.

Περισσότερα »

Εκδήλωση στην Πόλη για τα 200 χρόνια από την έγκριση του νέου μουσικού συστήματος της Εκκλησίας (ΦΩΤΟ)

3 Νοε '14, 17:08

Με μια λαμπρή εκδήλωση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη έκλεισαν οι σεμνοί εορτασμοί για την επέτειο των 200 ετών από της εγκρίσεως του νέου μουσικού συστήματος της Εκκλησίας.

Περισσότερα »
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
WORLD
Σήμερα
Εβδομάδας
Μήνας
Χειροτονία Διακόνου της Ι.Μ. Ύδρας στο Αγιοβάδιστο νησί την Αίγινα (ΦΩΤΟ) Ενδιαφέρον τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Φανάρι (VIDEO) Διεθνής – Διαχριστιανική Συνάντηση για την Οικογένεια από τη Μητρόπολη Δημητριάδος Τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου (ΦΩΤΟ) Η προσέγγιση του Αγίου Βασιλείου για την πλεονεξία και την απληστία Ο εσπερινός της εορτής των Αχαιών Αγίων στην Πάτρα (ΦΩΤΟ) Πρεσβεία Τιμής και το Πρωτείο του Κωνσταντινουπόλεως: Μια Ερμηνευτική Ανάγνωση Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν είναι δυνατόν να απεμπολίσουμε τα δικαιώματά μας Χειροτονία νέου Διακόνου από τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης (ΦΩΤΟ) Η πανήγυρις του Ι.Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Πόλεως Ρεθύμνου (ΦΩΤΟ) Η ειρήνη του Χριστού Η εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ι.Μονή Ομπλού Πατρών Ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως στον Μητροπολίτη Γουμενίσσης Τo λειτούργημα του Αποκρισαρίου Η Καλαμάτα υποδέχτηκε την Κάρα του Αγίου Παρθενίου Ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλετο Κουρά Μοναχού ύστερα από 150 χρόνια στο Μοναστήρι της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης–Πορτοκαλούσας (ΦΩΤΟ) Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Σπάρτης Όσιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε» Μεγαλειώδης Εκδήλωση από την Ι.Μ.Πατρών για τα 50 χρόνια του Πανεπιστημίου της πόλης (ΦΩΤΟ) Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη της Λιβαδειάς (ΦΩΤΟ)
12 Μαι '11: Ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος για όλους όσοι επιβουλεύονται τα δίκαια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
«Οσιομάρτυς Άγιος Εφραίμ, του Όρους Αμώμων»
Ευαγγέλου Π.Λέκκου
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Για τον άνθρωπο που συγκίνησε με τη χειροτονία του του Νίκου Παπαχρήστου ΑΠΟΨΕΙΣ Ένα ολόκληρο έθνος γατζωμένο από ένα τάφο... ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ Ημερίδα στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς για την κρίση (ΦΩΤΟ) ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Το χωριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ουγκάντα (ΦΩΤΟ) ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Ιερά Παράκληση στο Μυργιάλι του Ταΰγετου ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Η προσέγγιση του Αγίου Βασιλείου για την πλεονεξία και την απληστία

Εορτολόγιο

σήμερα
Κυρ 23 Νοε 2014

Αγίου Deiniol Δανιήλ (Ουαλίας), Οσίων Αμφιλοχίου επισκόπου Ικονίου (+394), Γρηγορίου επισκόπου Ακραγαντίνων (Σικελίας), Ελένους επισκόπου Ταρσού, Ισχυρίωνος επισκόπου και Σισσινίου ομολογητού (+ γ'αι.), Μάρτυρος Μερόπης, Μητροφάνους (Μακαρίου) Ιεράρχου (+1703) και Αλεξάνδρου δουκός των Ρώσων, Διονυσίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του ''Σοφού''
www.synaxari.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομαδας στο email σας.