Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα
10 Ιανουαρίου 2013, 18:07
2629 αναγνώσεις
Μοιραστείτε το:

Επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποίησε το μεσημέρι της  Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά ο οποίος το 1981 είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην ολιγόλεπτη συνομιλία τους ο Αγκτσά δήλωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη πως κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων που παρέμεινε στις ιταλικές και τουρκικές φυλακές διάβασε πολλά βιβλία αλλά και το Ευαγγέλιο. Ο Αγκτσά έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια φωτογραφία του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, από την συνάντησή τους, το 1983, στις ιταλικές φυλακές όπου κρατούνταν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα της Ρώμης κατά τη διάρκεια ανοιχτής ακρόασης στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου τον Μάιο του 1981.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία αλλά του δόθηκε χάρη από τον Πρόεδρο Τσιάμπι το 2000. Το 1983 τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή ο Πάπας. Παραμένει μυστικό τι ειπώθηκε μεταξύ τους σε αυτήν τη συνάντηση, ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες της εποχής ανέφεραν ότι ο Πάπας τον συγχώρησε για την πράξη του.

Επέστρεψε στηνΤουρκία, όπου φυλακίστηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί. Αποφυλακίστηκε με αναστολή στις 12 Ιανουαρίου 2006 αλλά το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση και οδηγήθηκε ξανά στην φυλακή στις 20 Ιανουαρίου 2006.

Η οριστική αποφυλάκιση του έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2010.

Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας

Πατριαρχικό προσκύνημα στην Κερασούντα και την γη του Πόντου (ΦΩΤΟ)

29 Σεπτ '14, 23:27

Την παραθαλάσσια πόλη της Τριπόλεως του νομού Κερασούντος επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την συνοδεία του όπου τον υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος και τον συνόδευσε στο φημισμένο κάστρο της Τρίπολης που βρίσκεται σε ύψωμα, κοντά στην ακροθαλασσιά, και σύμφωνα με ιστορικούς οικοδομήθηκε για φορά κατά την κλασική εποχή. Εντός του κάστρου, με την αμφιθεατρική θέα, σώζονται ερείπια του βυζαντινού ναού της Ζωοδόχου Πηγής.

Περισσότερα »

Πατριαρχικό Λεύκωμα (ΦΩΤΟ)

26 Σεπτ '14, 23:51

Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα της περιοδείας της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Θράκη, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Παναγιώτατο στην Ξάνθη, τελευταίο σταθμό του θρακικού ταξιδιού του. Ο Άρχων Μαϊστωρ της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιος Σαρόγλου, αρχοντικός πάντοτε στην μορφή και στο ήθος, του ενεχείρισε ένα λεύκωμα που εκδόθηκε προς τιμήν του, με επιμέλεια και δαπάνη του ιδίου και της συζύγου του κας Αγγελικής Σαρόγλου, το οποίο ως επιστημονικό σύμβουλο είχε τον Επίκουρο Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εξαίρετο επιστήμονα και τέκνο του Φαναρίου αφοσιωμένο και πιστό, κ. Γεώργιο Χρ. Τσιγάρα.

Περισσότερα »

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη σε ιστορικά μνημεία του Πόντου (ΦΩΤΟ)

26 Σεπτ '14, 23:17

Προσκυνηματική- περιηγητική επίσκεψη πραγματοποιεί σε περιοχές του Πόντου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το απόγευμα της Παρασκευής με ορμητήριο την Τραπεζούντα. Τον Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και Δράμας Παύλος, ο Μ. Σύγκελλος Αμβρόσιος και ο Ηγούμενος της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους Αρχιμ. Πέτρος.

Περισσότερα »

Βαρθολομαίος: Οι Μητροπόλεις των "Νεων Χωρών" μας ανήκουν

24 Σεπτ '14, 13:53

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ξάνθη και την ολοκλήρωση της ποιμαντικής επισκέψεώς του στις Μητροπόλεις της δυτικής Θράκης υπενθυμίζοντας ότι οι Μητροπόλεις των "Νέων Χωρών" ανήκουν στην πνευματική και κανονική δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. "...Εἰς οὐδένα ἐπιτρέπομεν νὰ ἀμφισβητήσῃ τὰ ἀπὸ αἰώνων ἀπαράγραπτα δικαιώματα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου ἐπὶ τῶν περί ὧν πρόκειται Μητροπόλεων...", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: "Πρὸς οὐδένα ἀντιδικοῦμεν. Ἀλλὰ καὶ δὲν πρόκειται νὰ ἀπεμπολήσωμεν ποτὲ τὰ δικαιώματα τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας ἐπὶ τῶν Ἱερῶν αὐτῆς Μητροπόλεων ἐδῶ εἰς τὴν ἁγιοτόκον Θρᾴκην, τὴν ἀναμφισβητήτως Ἑλληνικὴν καὶ αἱματοβαμμένην Μακεδονίαν, τὴν ὑψηλόφρονα Ἤπειρον καὶ τὰς ἐρατεινὰς νήσους τοῦ Ἀρχιπελάγους, διότι τὸ ἀντίθετον θὰ ἦτο προδοσία τῆς ἱστορίας τῆς πίστεως καὶ τοῦ Γένους".

Περισσότερα »

Βαρθολομαίος:Στη δυτική Θράκη είναι σεβαστές οι θρησκευτικές και ατομικές ελευθερίες κάθε πολίτη

23 Σεπτ '14, 19:43

Την χαρά και τα συγχαρητήριά του γιατί στη δυτική Θράκη εφαρμόζεται στην πράξη η αρμονική συνύπαρξη και ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στον Ίασμο. Απευθυνόμενος στον δήμαρχο, Καδή Ισμέτ και προς τον κόσμο που τον υποδέχθηκαν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικεντρώθηκε στο αγαθό της ελευθερίας που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι όταν «εν Κράτος, μια Πολιτεία, μια Θρησκεία ή οιοδήτι ιδεολογικόν ή κοινωνικόν μόρφωμα, το οποίον δεν αναγνωρίζει εις τον άνθρωπον το δικαίωμα της ελευθερίας της πίστεως, δεν ενεργεί κατά το θέλημά του Θεού και εν τη ουσία δεν αγαπά τους πολίτας του ή τους πιστούς της». Και διευκρίνισε ότι «ομιλούμεν εκ πείρας και βιωμάτων εκ του παρελθόντος και εκ της σημερινής πραγματικότητος και εις την έδραν μας την Κωνσταντινούπολιν...».

Περισσότερα »
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
WORLD
Σήμερα
Εβδομάδας
Μήνας
Επιτυχής η επέμβαση στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Απέρριψε η Ολομέλεια του ΣτΕ τις αιτήσεις ακυρώσεως του μακαριστού πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη Ιερά Αγρυπνία στις Μυκήνες για την Παναγία Γοργοεπήκοο Kατανυκτική αγρυπνία για την Παναγία Γοργοεπήκοο Χειροτονία διακόνου στη Μητρόπολη Λαγκαδά Ψήφισμα της Θεολογικής Αθηνών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος τέλεσε την Αρχαία Θεία Λειτουργία του Ευαγγελιστή Μάρκου στον Ι. Ν. Αγίου Μάρκου Βροντάδου Στην Ιερά Επιστασία ο Ανδρέας Λοβέρδος Πατριαρχικό προσκύνημα στην Κερασούντα και την γη του Πόντου (ΦΩΤΟ) Κληρικό-λαϊκή συνέλευση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Άγιο Όρος Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής στον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Στη Γερμανία για χειρουργική επέμβαση ο Κύπρου Χρυσόστομος Συνέδριο για τον άγιο Μάξιμο Ομολογητή ως ευρωπαίο φιλόσοφο στο Βερολίνο Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τις Μονές για προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ Η Μεσσήνη ξεπροβόδισε την Παναγία Βουλκανιώτισσα Γ.Αμανατίδης: Στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας δε χωράνε γκρίζες ζώνες Εγκαίνια ναού στην Ι.Μητρόπολη Λαγκαδά Η εορτή του Αγίου Νεοφύτου στην Κύπρο Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο (ΦΩΤΟ)
1 Φεβ '12: Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος εφ'όλης της ύλης στο Amen.gr (A' Mέρος)
«Οσιομάρτυς Άγιος Εφραίμ, του Όρους Αμώμων»
Ευαγγέλου Π.Λέκκου
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Για τον Μητροπολίτη Θεόκλητο... του Νίκου Παπαχρήστου ΑΠΟΨΕΙΣ Οι αρχέγονοι Χριστιανικοί πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής καλούν σε αφύπνιση (ΦΩΤΟ) ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ Ημερίδα στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς για την κρίση (ΦΩΤΟ) ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Το χωριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ουγκάντα (ΦΩΤΟ) ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Ιερά Παράκληση στο Μυργιάλι του Ταΰγετου ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Απαράβατος όρος

Εορτολόγιο

σήμερα
Πεμ 02 Οκτ 2014

Γεώργιος Νεομάρτυρας ο εις το Καρατζασού ή Χατζηγιώργης, Αγία Δάμαρις η Αθηναία, Ο Αγιος Θεόδωρος ο Μεγαλομάρτυρας ο Γαβράς, Oσιος Πατηρ ημών Θεόφιλος ο Oμολογητής, Aγιος Iερομάρτυρας Kυπριανός και Iουστίνη η Παρθένος
www.synaxari.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομαδας στο email σας.