Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα
10 Ιανουαρίου 2013, 18:07
2629 αναγνώσεις
Μοιραστείτε το:

Επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποίησε το μεσημέρι της  Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά ο οποίος το 1981 είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην ολιγόλεπτη συνομιλία τους ο Αγκτσά δήλωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη πως κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων που παρέμεινε στις ιταλικές και τουρκικές φυλακές διάβασε πολλά βιβλία αλλά και το Ευαγγέλιο. Ο Αγκτσά έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια φωτογραφία του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, από την συνάντησή τους, το 1983, στις ιταλικές φυλακές όπου κρατούνταν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα της Ρώμης κατά τη διάρκεια ανοιχτής ακρόασης στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου τον Μάιο του 1981.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία αλλά του δόθηκε χάρη από τον Πρόεδρο Τσιάμπι το 2000. Το 1983 τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή ο Πάπας. Παραμένει μυστικό τι ειπώθηκε μεταξύ τους σε αυτήν τη συνάντηση, ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες της εποχής ανέφεραν ότι ο Πάπας τον συγχώρησε για την πράξη του.

Επέστρεψε στηνΤουρκία, όπου φυλακίστηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί. Αποφυλακίστηκε με αναστολή στις 12 Ιανουαρίου 2006 αλλά το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση και οδηγήθηκε ξανά στην φυλακή στις 20 Ιανουαρίου 2006.

Η οριστική αποφυλάκιση του έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2010.

Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας

Μήνυμα ειρήνευσης και καταλλαγής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων

20 Δεκ '14, 01:14

Ακολουθεί η Πατριαρχική Απόδειξη για την εορτή των Χριστουγέννων: «Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν, ἀπαντήσατε!». Ἐφάνη ἐπὶ τῆς γῆς ὁ Θεὸς καὶ ἐφανερώθη συγχρόνως ὁ τέλειος ἄνθρωπος καὶ ἡ ἀσύλληπτος ἀξία τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου. Oἱ σύγχρονοι ἄνθρωποι ἰδιαιτέρως ζῶμεν τὴν μεταπτωτικὴν κατάστασιν, κατὰ τὴν ὁποίαν καθημερινῶς διαπιστώνομεν μετὰ τοῦ Ψαλμῳδοῦ ὅτι «πάντες ἐξέκλιναν, ἅμα ἠχρειώθησαν, οὐκ ἔστι ποιῶν χρηστότητα, οὐκ ἔστιν ἕως ἑνός» (Ψαλμ. ΙΓ΄ 3 - Ρωμ. γ΄ 12-13).

Περισσότερα »

Βαρθολομαίος: "Η αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ζωτική όχι μόνο για την Ορθοδοξία αλλά για την οικουμένη ολόκληρη"

10 Δεκ '14, 16:18

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Ιωάννης Καποδίστριας" της Κέρκυρας:

Περισσότερα »

O Oικουμενικός Πατριάρχης στα Γραφεία του Ο.Η.Ε. της Γενεύης (ΦΩΤΟ)

8 Δεκ '14, 00:42

Την τελευταία ημέρα της Πατριαρχικής επίσκεψης στην Γενεύη (Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου) ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ελβετίας Ιερεμία, τον Επίσκοπο Λαμψάκου Μακάριο, τον Τριτεύοντα των Πατριαρχικών Διακόνων Θεόδωρο και τον Χρυσοβαλάντη Τζαβίδη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών της Γενεύης. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής κ. Michael Møller, παρουσία και του Ὲλληνα Πρέσβη στους Διεθνείς Οργανισμούς της Γενεύης Αλέξη Αλεξανδρή.

Περισσότερα »

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδήλωση Κωνσταντινοπολιτών στη Γενεύη (ΦΩΤΟ)

6 Δεκ '14, 18:33

Στα πλαίσια της επισκέψεως της ΑΘΠ, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο εν Γενεύη «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών» (CERN), ο «Σύλλογος Ελλήνων εκ Κωνσταντινουπόλεως στην Ελβετία», το απόγευμα της Πέμπτης, 4 Δεκεμβρίου, διοργάνωσε μια σεμνή τελετή παρουσιάσεως του βιβλίου του Παναγιωτάτου, «Συνάντηση με το Μυστήριο», επ΄ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας του στην Γαλλική, από τον Παρισινό Εκδοτικό Οίκο Cerf.

Περισσότερα »

Εκλογή νέου Επισκόπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

28 Νοε '14, 13:07

Στην εκλογή νέου Επισκόπου, βοηθού του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, προχώρησε πριν λίγο η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Φανάρι.

Περισσότερα »
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
WORLD
Σήμερα
Εβδομάδας
Μήνας
Εγκαίνια Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Νέο Ηράκλειο Αρχιεπίσκοπος και Αλ.Τσίπρας στο Δημήτριο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της «Αποστολής» Χριστούγεννα με τον Χριστό στις καρδιές μας Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί των 100 χρόνων λειτουργίας του Ι.Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Η εορτή του Αγίου Νικολάου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΦΩΤΟ) Ποιμαντικές επισκέψεις και δραστηριότητες του Μητροπολίτη Χαλκίδος (ΦΩΤΟ) Εσθονίας Στέφανος: Επικαίρως και Ακαίρως - Σε αυτή την εορτή της Γεννήσεως του έτους 2014 Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανης και Κονίτσης Ανδρέα (ΦΩΤΟ) Ο Μητροπολίτης Νειλουπόλεως στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στο 401 ΓΣΝΑ Χριστουγεννιάτικες εορτές των Κατηχητικών της Ι.Μ.Λαγκαδά (ΦΩΤΟ) Στο «Δημήτρειο» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας Χειροτονία Επισκόπου Νιτρίας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας (ΦΩΤΟ) Η Μεγάλη Εκκλησία, χθες και σήμερα Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Εκκλησία των Σερρών Λαγκαδά Ιωάννης: Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να μπορέσει να γίνει ο άνθρωπος Θεός (ΦΩΤΟ) Η εις Επίσκοπον χειροτονία του Μηδείας Αποστόλου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο (ΦΩΤΟ) Η Γέννηση του Χριστού «Πίστει καλούμενος Ἀβραάμ . . .» Τελετή Μηνύματος εψηφισμένου Επισκόπου Νιτρίας Νεοφύτου Στoν νουνεχή οιακοστρόφο της εν Φιλίπποις του Χριστού Εκκλησίας
7 Φεβ '13: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την συμπλήρωση 5 ετών από την εκλογή του
«Οικουμενικό Πατριαρχείο και Πολιτικές Δυνάμεις»
Αρχιμ. Ευαγγέλου Στ. Υφαντίδη
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Για τον άνθρωπο που συγκίνησε με τη χειροτονία του του Νίκου Παπαχρήστου ΑΠΟΨΕΙΣ Καυκασιανό αδιέξοδο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ Ημερίδα στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς για την κρίση (ΦΩΤΟ) ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Ουγκάντα: Η μόνη απάντηση είναι πως ο Θεός είναι σίγουρα εκεί, βοηθάει κ... ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Ιερά Παράκληση στο Μυργιάλι του Ταΰγετου ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Ο κίνδυνος της ειδωλολατρίας σήμερα

Εορτολόγιο

σήμερα
Δευ 22 Δεκ 2014

Οσίας Αναστασίας της φαρμακολυτρίας της εν Θεσσαλονίκη (+304), Μαρτύρων Θεοδότης και Χρυσογόνου «του θεοσεβεστάτου διδασκάλου» (+304) και Ζωίλου
www.synaxari.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομαδας στο email σας.