Και επισήμως... εν χηρεία ο Μητροπολιτικός θρόνος της Κατερίνης

του Αντώνη Τριανταφύλλου
12 Νοεμβρίου 2013, 14:10
5363 αναγνώσεις
Μοιραστείτε το:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε την γνωμάτευση της Ιατρικής Επιτροπής που επισκέφθηκε πρόσφατα τον Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικο προκειμένου να εκτιμήσει την κατάστασή του και τη δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΙΣ αποφάσισε να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία με την κήρυξη του Μητροπολιτικού θρόνου σε χηρεία και ως εκ τούτου εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει και η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στην επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας, τον Φεβρουάριο - εκτός απρόοπτου -  αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης. Ωστόσο παρασκηνιακά οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες με τους «Μνηστήρες» να εκδηλώνουν λιγότερο ή και περισσότερο εμφανώς το ενδιαφέρον τους ενώ οι Μητροπολίτες που τους υποστηρίζουν φέρονται να εξασκούν τις διπλωματικές ικανότητές τους προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο των αδελφών τους Ιεραρχών υπέρ του εκλεκτού τους.

Μέχρι την εκλογή νέου Επισκόπου η Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης θα διοικείται από τοποτηρητή. Στη θέση αυτή ορίστηκε από την ΔΙΣ ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέγνωσε την ομόφωνη έκθεση της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε τον ασθενούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το από 23.10.2013 ιατρικό πόρισμα της ως άνω Επιτροπής και βάσει του άρθρου 34 παρ. 6 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», κήρυξε τον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης εν χηρεία, όρισε δε, βάσει του άρθρου 23 παρ. 1 του ανωτέρω Νόμου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, Τοποτηρητή της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως και απέστειλε τα κατά νόμον σχετικά έγγραφα προς τον Υπουργό Παιδείας για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας

Διαυλείας Γαβριήλ: Ο λό­γος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων ήταν πάν­τοτε καί­ριος, στι­βα­ρός και κρυ­στάλ­λι­νος

16 Απρ '14, 22:32

Ακολουθεί ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε εκ μέρους της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιγραμματέας της, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ:

Περισσότερα »

Επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για την εκδημία του Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου

14 Απρ '14, 10:29

Η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου το οποίο έχει ως εξής:

Περισσότερα »

Η ΔΙΣ συζήτησε τη διαδικασία εκλογής των Μητροπολιτών

10 Απρ '14, 15:21

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Απρίλιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Περισσότερα »

Η πρώτη συνεδρίαση της ΔΙΣ για τον Απρίλιο

8 Απρ '14, 15:32

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 8 Απριλίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Απρίλιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Περισσότερα »

Συνεδριάζει η ΔΙΣ

4 Απρ '14, 11:47

Από την Τρίτη 8 έως και την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 157ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Περισσότερα »
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
WORLD
Σήμερα
Εβδομάδας
Μήνας
Τα Άχραντα Πάθη στον Αγ. Ανδρέα Γηροκομείου Αθηνών (ΦΩΤΟ) Η περιφορά του Εσταυρωμένου στον Ι.Ναό Αγ.Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου Η αναπαράσταση του Σταυρικού Μαρτυρίου στην Τρίπολη Η Ακολουθία του Θείου Πάθους στη Μητρόπολη Λαγκαδά (ΦΩΤΟ) Σπάρτης Ευστάθιος: «Ήπλωσας τάς παλάμας καί ήνωσας τά τό πρίν διεστώτα» “…ίνα ώσιν έν…” Πνευματική διδαχή επί τη λαμπροφόρω Αναστάσει Με κάθε λαμπρότητα η Τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο (VIDEO+ΦΩΤΟ) Η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στον Ι.Ν.Αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου (ΦΩΤΟ) Πλήθος πιστών στην Αγία Μαρίνα Εκάλης (ΦΩΤΟ) Ιωαννίνων Θεόκλητος: Ως ήχος δωρικός αδιάπτωτος Ύμνοι της Μ.Εβδομάδας από την Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι.Μ.Καισαριανής στο Amen.gr Το ιερό ευχέλαιο στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Ναύπλιο Όταν ο πόνος οδηγεί στην Ανάσταση (VIDEO) «Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς· οὐ γὰρ οἴδασιν τί ποιοῦσιν» Η Ακολουθία του Νιπτήρος στη Σάμο O Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ στο Amen.gr (VIDEO) Το ιερό ευχέλαιο σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου Η ακολουθία του Νιπτήρος στην Καλαμάτα Ο Ιερός Νιπτήρας στην Φανερωμένη Λευκωσίας
21 Φεβ '13: Η πρώτη δήλωση του νέου Μητροπολίτη Κομοτηνής Παντελεήμονος
ΑΜΗΝ - Ένα διαφορετικό Κυριακοδρόμιο...
Αρχιμ.Χρυσόστομου Χρυσόπουλου
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Το Τζαμί, οι δημοτικές εκλογές και το... δημοψήφισμα του Νίκου Παπαχρήστου ΑΠΟΨΕΙΣ Σπάρτης Ευστάθιος: «Ήπλωσας τάς παλάμας καί ήνωσας τά τό πρίν διεστώτα» ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ Ημερίδα στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς για την κρίση (ΦΩΤΟ) ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Το χωριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ουγκάντα (ΦΩΤΟ) ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Η Κυριακή των Βαϊων...

Εορτολόγιο

σήμερα
Παρ 18 Απρ 2014

Αθανασία οσία ή θαυματουργή, Ακάκιος Β' Επίσκοπος Μελιτηνής, Ευθύμιος Αγιος (Φινλανδίας), Ευθύμιος όσιος ο θαυματουργός, Ιωάννης Νεομάρτυρας από τα Ιωάννινα, Κοσμάς ο ομολογητής επίσκοπος Χαλκηδόνος, Κύριλλος Ιερομάρτυρας πατρ. Κων/πολης, Ματθαίος όσιος, Ναυκράτιος όσιος, Σάββας ο Γότθος μάρτυρας, 4η της Διακαινησίμου (*)
www.synaxari.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομαδας στο email σας.