Και επισήμως... εν χηρεία ο Μητροπολιτικός θρόνος της Κατερίνης

του Αντώνη Τριανταφύλλου
12 Νοεμβρίου 2013, 14:10
5376 αναγνώσεις
Μοιραστείτε το:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε την γνωμάτευση της Ιατρικής Επιτροπής που επισκέφθηκε πρόσφατα τον Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικο προκειμένου να εκτιμήσει την κατάστασή του και τη δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΙΣ αποφάσισε να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία με την κήρυξη του Μητροπολιτικού θρόνου σε χηρεία και ως εκ τούτου εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει και η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στην επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας, τον Φεβρουάριο - εκτός απρόοπτου -  αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης. Ωστόσο παρασκηνιακά οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες με τους «Μνηστήρες» να εκδηλώνουν λιγότερο ή και περισσότερο εμφανώς το ενδιαφέρον τους ενώ οι Μητροπολίτες που τους υποστηρίζουν φέρονται να εξασκούν τις διπλωματικές ικανότητές τους προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο των αδελφών τους Ιεραρχών υπέρ του εκλεκτού τους.

Μέχρι την εκλογή νέου Επισκόπου η Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης θα διοικείται από τοποτηρητή. Στη θέση αυτή ορίστηκε από την ΔΙΣ ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέγνωσε την ομόφωνη έκθεση της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε τον ασθενούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το από 23.10.2013 ιατρικό πόρισμα της ως άνω Επιτροπής και βάσει του άρθρου 34 παρ. 6 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», κήρυξε τον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης εν χηρεία, όρισε δε, βάσει του άρθρου 23 παρ. 1 του ανωτέρω Νόμου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, Τοποτηρητή της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως και απέστειλε τα κατά νόμον σχετικά έγγραφα προς τον Υπουργό Παιδείας για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ι.Συνόδου για το 1821 (ΦΩΤΟ)

16 Νοε '14, 11:25

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 15/11 στη Στοά Βιβλίου το Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για το 1821, με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της Εθνικής Ταυτότητος Νεομάρτυρες - Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Επαναστατικά κινήματα», με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος. Παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητος, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Κληρικοί και πλήθος φιλιστόρων συνέδρων.

Περισσότερα »

Γ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου για το 1821

14 Νοε '14, 22:45

Ξε­κί­νη­σε σήμερα 14 Νοεμβρίου στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Μονή Πεντέλης το Γ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για το 1821, με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της Εθνικής Ταυτότητος Νεομάρτυρες -Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός - Επαναστατικά κινήματα», με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος. Παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης και Πρόεδρος του Διορθοδόξου Κέντρου, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Κληρικοί και πλήθος φιλιστόρων συνέδρων.

Περισσότερα »

Η Αποστολική Διακονία τίμησε τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο

14 Νοε '14, 18:50

Το σύνολο του προσωπικού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας παρευρέθη στην εορτή του αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, προστάτη του Οργανισμού, η οποία τελέσθηκε με κατάνυξη στον ι. Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομώνυμου δήμου, ιερουργούντος του πανοσολ. Αρχιμανδρίτου Αλέξιου Ψωΐνου, Διευθυντή Υπηρεσιών και του Θεολογικοῦ Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας.

Περισσότερα »

Συνεδρίαση Κοινής Επιτροπής Εκκλησίας της Ελλάδος και Υπουργείου Τουρισμού περί των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκ. Τουρισμού)

12 Νοε '14, 17:13

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Νομεβρίου 2014, στο Γραφείο του Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστασίου Λιάσκου Συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισμού για θέματα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκ. Τουρισμού). Από την Εκκλησία της Ελλάδος στην Κοινή αυτή Επιτροπή μετέχουν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς, και οι κ.κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Βασίλειος Τζέρπος και Χρήστος Πετρέας, Μέλη, του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος και οι κ.κ. Χρήστος Γάτος, Νικόλαος Ολυμπίου, Μαρία Παπαζάχου και Γεώργιος Καραχάλιος.

Περισσότερα »

Διεξαγωγή του Γ’ Δι­ε­θνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

7 Νοε '14, 16:48

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει ότι πραγματοποιεί δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, το Γ’ Δι­ε­θνές Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητος - Νεομάρτυρες, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός - Επαναστατικά Κινήματα».

Περισσότερα »
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
WORLD
Σήμερα
Εβδομάδας
Μήνας
Αγιασμός για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ) Μιλτ.Κωνσταντίνου: Απέναντι σ' αυτή την κοινωνία...καλείστε να κηρύξετε τον πραγματικό Ιησού Χριστό! Η απότομη παύση... Ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδος στο Φανάρι (ΦΩΤΟ) Η εορτή των Αγίων Αρχαγγέλων στην Ιόππη (VIDEO+ΦΩΤΟ) Κερκύρας Νεκτάριος: Αιτία των συγκρούσεων και των διαφορών η ακαταστασία της αμαρτίας (ΦΩΤΟ) Ο νέος Σέρβος Επίσκοπος Δυτικής Ευρώπης Σέργιος για πρώτη φορά τον Ι.Ν. των Αγίων Πάντων στο Μόναχο (ΦΩΤΟ) Ο Μητροπολίτης Αργολίδος κοντά στη νεολαία της επαρχίας του (ΦΩΤΟ) Η Νέα Φιλαδέλφεια καλωσόρισε το νέο της Μητροπολίτη Γαβριήλ (ΦΩΤΟ) Εκδηλώσεις στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Κίτρους Βαρνάβα (ΦΩΤΟ) Μια εικόνα του Αγίου Νικολάου αφιέρωμα στον περικαλλή Ναό Του στην Καλαμάτα (ΦΩΤΟ) Εγκαίνια νέου ναού στη Μητρόπολη Λαγκαδά Economist: Τι θ αλλάξει στις σχέσεις Kράτους – Eκκλησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Θερμή συνάντηση Αντιπροέδρου ΗΠΑ και Οικουμενικού Πατριάρχη στο Φανάρι (ΦΩΤΟ) Χειροτονία Διακόνου της Ι.Μ. Ύδρας στο Αγιοβάδιστο νησί την Αίγινα (ΦΩΤΟ) Ενδιαφέρον τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Φανάρι (VIDEO) Διεθνής – Διαχριστιανική Συνάντηση για την Οικογένεια από τη Μητρόπολη Δημητριάδος Τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου (ΦΩΤΟ) Η προσέγγιση του Αγίου Βασιλείου για την πλεονεξία και την απληστία Ο εσπερινός της εορτής των Αχαιών Αγίων στην Πάτρα (ΦΩΤΟ)
8 Φεβ '13: Ο "Υπουργός Οικονομικών" της Εκκλησίας στo Αmen TV
«Οσιομάρτυς Άγιος Εφραίμ, του Όρους Αμώμων»
Ευαγγέλου Π.Λέκκου
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Για τον άνθρωπο που συγκίνησε με τη χειροτονία του του Νίκου Παπαχρήστου ΑΠΟΨΕΙΣ Ένα ολόκληρο έθνος γατζωμένο από ένα τάφο... ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ Ημερίδα στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς για την κρίση (ΦΩΤΟ) ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Το χωριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ουγκάντα (ΦΩΤΟ) ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Ιερά Παράκληση στο Μυργιάλι του Ταΰγετου ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Η προσέγγιση του Αγίου Βασιλείου για την πλεονεξία και την απληστία

Εορτολόγιο

σήμερα
Δευ 24 Νοε 2014

Ιερομαρτύρων Κλήμεντος του Αποστολικού πατρός και Επισκόπου παλαιάς Ρώμης (+101) και Πέτρου πατριάρχου Αλεξανδρείας (+311), Ερμογένους επισκόπου Ακραγαντίνων, Μαρτύρων Αλεξάνδρου του εν Κορίνθω, Ευγενίου, Θεοδώρου του Αντιοχέως, Μερκουρίου του Ρώσου, Προκοπίου και Χριστοφόρου, Φιλουμένου, Χριστόφορου και Χρυσογόνου, Οσίων Γρηγορίου του εν τη ''Χρυσή Πέτρα'', Καρίωνος, Μάλχου και Μάρκου του Τριγλινού
www.synaxari.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομαδας στο email σας.