Και επισήμως... εν χηρεία ο Μητροπολιτικός θρόνος της Κατερίνης

του Αντώνη Τριανταφύλλου
12 Νοεμβρίου 2013, 14:10
5382 αναγνώσεις
Μοιραστείτε το:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε την γνωμάτευση της Ιατρικής Επιτροπής που επισκέφθηκε πρόσφατα τον Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικο προκειμένου να εκτιμήσει την κατάστασή του και τη δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΙΣ αποφάσισε να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία με την κήρυξη του Μητροπολιτικού θρόνου σε χηρεία και ως εκ τούτου εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει και η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στην επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας, τον Φεβρουάριο - εκτός απρόοπτου -  αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης. Ωστόσο παρασκηνιακά οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες με τους «Μνηστήρες» να εκδηλώνουν λιγότερο ή και περισσότερο εμφανώς το ενδιαφέρον τους ενώ οι Μητροπολίτες που τους υποστηρίζουν φέρονται να εξασκούν τις διπλωματικές ικανότητές τους προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο των αδελφών τους Ιεραρχών υπέρ του εκλεκτού τους.

Μέχρι την εκλογή νέου Επισκόπου η Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης θα διοικείται από τοποτηρητή. Στη θέση αυτή ορίστηκε από την ΔΙΣ ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέγνωσε την ομόφωνη έκθεση της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε τον ασθενούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το από 23.10.2013 ιατρικό πόρισμα της ως άνω Επιτροπής και βάσει του άρθρου 34 παρ. 6 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», κήρυξε τον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης εν χηρεία, όρισε δε, βάσει του άρθρου 23 παρ. 1 του ανωτέρω Νόμου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, Τοποτηρητή της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως και απέστειλε τα κατά νόμον σχετικά έγγραφα προς τον Υπουργό Παιδείας για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας

121 εκατ.ευρώ δαπάνησε η Εκκλησία της Ελλάδος το 2014 για το φιλανθρωπικό έργο της

1 Απρ '15, 14:39

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Απρίλιο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Περισσότερα »

Συνέρχεται η ΔΙΣ για τις τακτικές συνεδρίες του Απριλίου

31 Μαρ '15, 10:14

Συνέρχεται, από την Τετάρτη 1 έως και την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 158ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Περισσότερα »

«Η ζωή των υ­πο­δού­λων Ελ­λή­νων επί Τουρ­κο­κρα­τίας. Κα­τα­πί­εση - Κοι­νο­τι­σμός - Παι­δεία»

23 Μαρ '15, 22:16

Πρα­γμα­το­ποι­ή­θηκε σή­μερα στην Αθήνα, στην αί­θουσα Λό­γου και Τέ­χνης, στη Στοά του Βι­βλίου, στις 18:00, η πα­ρου­σί­αση του Τό­μου των Πρα­κτι­κών του Β’ Δι­ε­θνούς Ε­πι­στη­μο­νι­κού Συ­νε­δρίου με θέμα: «Η ζωή των υ­πο­δού­λων Ελ­λή­νων επί Τουρ­κο­κρα­τίας. Κα­τα­πί­εση - Κοι­νο­τι­σμός - Παι­δεία».

Περισσότερα »

Συνεργασίες της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μόσχα

23 Μαρ '15, 13:05

Ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, ο κύκλος επαφών και συναντήσεων της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΜΙΤΤ 2015, που αποτελείται από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και τους κ.κ. Βασίλειο Τζέρπο και Χρήστο Πετρέα, Μέλη αυτού. Οι επαφές περιέλαβαν συναντήσεις με εκκλησιαστικές αρχές, την επίσημη διπλωματική εκπροσώπηση της Ελλάδος στη Ρωσία, θεσμικούς φορείς της ελληνικής ομογένειας, εκπροσώπους της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, Έλληνες και Ρώσους επαγγελματίες του Τουρισμού.

Περισσότερα »

Επίσημη παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Β’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το 1821

18 Μαρ '15, 16:37

H Επίσημη παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Β’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το 1821 θα πρα­γμα­το­ποι­η­θεί την Δευ­τέρα 23 Μαρ­τίου 2015, ώρα 18:00 στην αί­θουσα «Λό­γου και Τέ­χνης» στην Στοά του Βιβλίου (ο­δός Πε­σμα­ζό­γλου 5 και Στα­δίου, Αρ­σά­κειο Μέ­γα­ρο). Την εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ι­ερά Σύ­νο­δο της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος θα χαιρετίσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Περισσότερα »
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
WORLD
Σήμερα
Εβδομάδας
Μήνας
Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 (ΦΩΤΟ) Απονομή οφφικίου στην Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην Τρίπολη (ΦΩΤΟ) Τιμητική διάκριση στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ι.Μ.Κίτρους "O Δεσπότης Χριστός" - Νέα έκδοση της Ι.Μ.Εδέσσης Πανορθόδοξη Σύνοδος και συμβολή της Ορθοδοξίας για το θέμα της ειρήνης (Γ’ μέρος) Επίσημη επίσκεψη Μητροπολίτη Βελγίου στην Αθήνα Παρουσίαση βιβλίου του Μητροπολίτου Ναυπάκτου για τον Λίβανο και την Συρία Ο Μητροπολίτης Βελγίου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΦΩΤΟ) Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως στην Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ.Εδέσσης 121 εκατ.ευρώ δαπάνησε η Εκκλησία της Ελλάδος το 2014 για το φιλανθρωπικό έργο της «Οι νεομάρτυρες στην ορθόδοξη μεταβυζαντινή υμνογραφία» Φιλανθρωπική εκδήλωση του Οργανισμού “ΑΡΩΓΗ” της Ι.Μ.Θηβών και Λεβαδείας Η Μητρόπολη Κώου και Νισύρου αποκτά τηλεοπτική εκπομπή Ολοκληρώθηκαν οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Για τις Κοινότητες των Ελλήνων το τρίτο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Ι.Μ.Κερκύρας Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κοντά στους μαθητές του 4ου Λυκείου Πατρών Ο Τίμιος Σταυρός ως αναγωγή στη ζωή της θεογνωσίας To πλήρωμα του εκπαιδευτικού ρωσικού ιστιοφόρου «Kruzenshtern» στον Ι.Ν.Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών (ΦΩΤΟ) Τριήμερος Eορτασμὸς Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Εθνικής Επετείου στο Όσλο της Νορβηγίας (ΦΩΤΟ) Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας στη Μονή Ξενοφώντος (ΦΩΤΟ)
19 Ιαν '12: Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ανοίγει τα χαρτιά του!
Επίκαιροι και εύστοχοι «Ιερατικοί Στοχασμοί»
Βιβλιοκρισία στο νέο βιβλίο του Αρχιμ.Θωμά Ανδρέου
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Για τον άνθρωπο που συγκίνησε με τη χειροτονία του του Νίκου Παπαχρήστου ΑΠΟΨΕΙΣ Το φαινόμενο της προφητείας ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ Ημερίδα στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς για την κρίση (ΦΩΤΟ) ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Ιεραποστολή στο Χαράρε – Μια προσωπική μαρτυρία ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Ιερά Παράκληση στο Μυργιάλι του Ταΰγετου ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Μετάνοια - Η Οσιακή μορφή της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας

Εορτολόγιο

σήμερα
Τετ 01 Απρ 2015

Αλέξανδρος μάρτυρας, Αχαζ ο Δίκαιος, Βασιλείδης μάρτυρας, Γερόντιος μάρτυρας, Διονύσιος μάρτυρας, Ευθύμιος όσιος ο θαυματουργός (Ρώσος), Ινγενιανή μάρτυς, Μακάριος όσιος ο Ομολογητής, Μαρία οσία ή Αιγύπτια, Μιχαήλ ο δια Χριστόν Σαλός Νεομάρτυρας (Ρώσος), Πολυνίκης Αγιος, Σατουρνίνος μάρτυρας
www.synaxari.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομαδας στο email σας.