Και επισήμως... εν χηρεία ο Μητροπολιτικός θρόνος της Κατερίνης

του Αντώνη Τριανταφύλλου
12 Νοεμβρίου 2013, 14:10
5373 αναγνώσεις
Μοιραστείτε το:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε την γνωμάτευση της Ιατρικής Επιτροπής που επισκέφθηκε πρόσφατα τον Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικο προκειμένου να εκτιμήσει την κατάστασή του και τη δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΙΣ αποφάσισε να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία με την κήρυξη του Μητροπολιτικού θρόνου σε χηρεία και ως εκ τούτου εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει και η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στην επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας, τον Φεβρουάριο - εκτός απρόοπτου -  αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης. Ωστόσο παρασκηνιακά οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες με τους «Μνηστήρες» να εκδηλώνουν λιγότερο ή και περισσότερο εμφανώς το ενδιαφέρον τους ενώ οι Μητροπολίτες που τους υποστηρίζουν φέρονται να εξασκούν τις διπλωματικές ικανότητές τους προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο των αδελφών τους Ιεραρχών υπέρ του εκλεκτού τους.

Μέχρι την εκλογή νέου Επισκόπου η Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης θα διοικείται από τοποτηρητή. Στη θέση αυτή ορίστηκε από την ΔΙΣ ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέγνωσε την ομόφωνη έκθεση της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε τον ασθενούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το από 23.10.2013 ιατρικό πόρισμα της ως άνω Επιτροπής και βάσει του άρθρου 34 παρ. 6 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», κήρυξε τον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης εν χηρεία, όρισε δε, βάσει του άρθρου 23 παρ. 1 του ανωτέρω Νόμου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, Τοποτηρητή της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως και απέστειλε τα κατά νόμον σχετικά έγγραφα προς τον Υπουργό Παιδείας για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας

Ιερά Σύνοδος: Mε Εγκύκλιο της, το 1910, καταδίκαζε τη διέγερση θρησκευτικού μίσους και φανατισμού (ΦΩΤΟ)

4 Σεπτ '14, 18:33

Mία Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το παρελθόν και συγκεκριμένα από το 1910 έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία πάντοτε καταδίκαζε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση έκφραση και μορφή μίσους, ακόμα και αν επρόκειτο για αντιλήψεις και έθιμα τα οποία μέσα στους αιώνες ενσωματώθηκαν στη λαϊκή παράδοση. Μία ημέρα πριν την ψήφιση από την Βουλή του πολυσυζητημένου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το Amen.gr δημοσιεύει, την υπ' αρ. 2024/663/10.5.1910 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου με την οποία απευθυνόταν στους «ανά το Κράτος Σεβασμιωτάτους Ιεράρχας» υπό τον τίτλο, «Περί ανάγκης εξαλείψεως του εθίμου, της κατά το Άγιον Πάσχα περιφοράς και καύσεως ομοιώματος του προδότου Ιούδα».

Περισσότερα »

Τι έσοδα είχε και τι φόρους πλήρωσε το 2013 η Εκκλησία της Ελλάδος

4 Σεπτ '14, 15:45

Στο ποσό των 7.431.751,15 € ανήλθαν τα πραγματικά έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2013 ενώ το ποσό που κατέβαλε σε φόρους ανήλθε σε 1.653.328,45 € , σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος και ο Διευθυντής της ίδιας υπηρεσίας, Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος.

Περισσότερα »

Επιστολή στην Κυβέρνηση στέλνει η Ιερά Σύνοδος για το ζήτημα της αποτέφρωσης νεκρών

3 Σεπτ '14, 16:01

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Σεπτέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 158ης Συνοδικής Περιόδου.

Περισσότερα »

Ανακοινώσεις πρώτης ημέρας εργασιών Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

2 Σεπτ '14, 15:21

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 158ης Συνοδικής Περιόδου.

Περισσότερα »

Παραιτείται ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος

2 Σεπτ '14, 10:21

Επιστολή παραίτησης απέστειλε σήμερα το πρωί στην Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΙΣ δεν αποκλείεται να ορίσει τοποτηρητή της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, τον ίδιο τον παραιτηθέντα Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, μέχρι και την ημέρα της ενθρόνισης του διαδόχου του, που θα εκλεγεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 10 Οκτωβρίου.

Περισσότερα »
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
WORLD
Σήμερα
Εβδομάδας
Μήνας
Προικοννήσου Ιωσήφ: "Η Μητέρα Εκκλησία υπάρχει γιατί έχουμε και Σοφία και Πίστη και Ελπίδα και Αγάπη" (ΦΩΤΟ) Aγιασμός στo Eκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Εξορινό (ΦΩΤΟ) Τα "ου φωνητά" του Οιδιπόδειου Μύθου Αγιασμός για το νέο σχολικό έτος στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης (ΦΩΤΟ) Το Τίμιο Ξύλο στον Άγ. Παντελεήμονα Αχαρνών (ΦΩΤΟ+VIDEO) Εγκαινιάστηκε η νότια πτέρυγα της Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου Στο Βυζαντινό Μουσείο θα εκτίθεται μέχρι τον Οκτώβριο σπάνιο χειρόγραφο από την Ι.Μονή Διονυσίου Η Καλαμπάκα τιμά τον Πολιούχο της, Άγιο Βησσαρίωνα (ΦΩΤΟ) Συγκλονιστικός εσπερινός στο Μοναστήρι που έχτισε ο Άγιος Βησσαρίων (ΦΩΤΟ) Η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στον Κολωνό (ΦΩΤΟ) To ύστατο χαίρε σε μια στοργική Αρχόντισσα της Πόλης, τη μακαριστή Ζωή Κομματά (ΦΩΤΟ) Λαμπρός εορτασμός στο Φανάρι για την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού (ΦΩΤΟ) Ο Μητροπολίτης Μαντινείας στην Ι.Μ.Κοιμ. Θεοτόκου Επάνω Χρέπας για την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού H Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως Με κάθε επισημότητα η εορτή του Τιμίου Σταυρού στις Καλυθιές της Ρόδου (ΦΩΤΟ) Κορωνείας Παντελεήμων:"Ζυγός δικαιοσύνης ευρέθη ο Σταυρός" Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ.Λαγκαδά Αλ.Τσίπρας: Εξορθολογισμός της σχέσης κράτους και Εκκλησίας (VIDEO)
7 Φεβ '13: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την συμπλήρωση 5 ετών από την εκλογή του
«Οσιομάρτυς Άγιος Εφραίμ, του Όρους Αμώμων»
Ευαγγέλου Π.Λέκκου
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Για τον Μητροπολίτη Θεόκλητο... του Νίκου Παπαχρήστου ΑΠΟΨΕΙΣ Τα "ου φωνητά" του Οιδιπόδειου Μύθου ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ Ημερίδα στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς για την κρίση (ΦΩΤΟ) ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Το χωριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ουγκάντα (ΦΩΤΟ) ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Ιερά Παράκληση στο Μυργιάλι του Ταΰγετου ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Εορτολόγιο

σήμερα
Τετ 17 Σεπ 2014

Ιερομαρτύρων Ηρακλείδου και Μύρωνος επισκόπων, Μάρτυρος Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης (+137), Μαρτύρων Αγαθοκλείας, Ασκληπιοδότης, Ηλιού, Λουκίας και Γεμινιανού, Θεοδότης, Θεοδότου, Μαξίμου, Παντολέοντος, Πατερμουθίου, Χαραλάμπους. Οσίων Αναστασίου, Ευξιφίου επισκόπου Αλαμανίας (Κύπρου) και των εκ Παλαιστίνης εις Κύπρον ελθόντων: Αγαπίου, Αλεξάνδρου [Αξύλου], Ανδρόνικου, Αρτεμίου, Αρτέμονος, Αυξουθενίου, Βαλαντίου, Βαρλαάμ, Βασιλείου επισκόπου, Γεωργίου (Βαβατσινιώτη), Γεωργίου (Επιτηδεώτου), Γεωργίου (Αλαμανού ), Γεωργίου (Περαχωρίτου ), Δημητριανού επισκόπου, Ειρηνικού (ή Αρνιακού), Ελπιδίου, Επαφροδίτου, Επιφανίου (εν Κυθραία), Επιφανίου (Αξύλου), Εφρασίου, Ευτυχίου, Ευφημιανού, Ηρακλείδου επισκόπου, Θελθά, Θεοδοσίου, Θεράποντος εν Κολιάνι, Θεράποντος εν Σίντα, Ιλαρίωνος του νέου, Ιωάννου και Ιωσήφ εν Λιθροδόντα, Καλανδίου, Κασσιανού, Κωνσταντίνου, Λαυρεντίου, Ολβιανού, Ορέστη, Παμμεγίστου, Παμφοδίτου, Παφνουτίου, Πήγωνος, Πολεμίου, Σωζομένου, Σωτηρίχου, Χαρίτωνος (Χαρέτη) και Χριστόφορου
www.synaxari.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομαδας στο email σας.