Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος

του Αντώνη Τριανταφύλλου
13 Απριλίου 2014, 18:49
6682 αναγνώσεις
Μοιραστείτε το:

Εκοιμήθη το απόγευμα της Κυριακής ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος. Ο μακαριστός ιεράρχης το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων. 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που ανέδειξε τις τελευταίες δεκαετίες η Εκκλησία της Ελλάδος. Είχε διαδεχθεί στο θρόνο της Μητρόπολης Ιωαννίνων τον Σεραφείμ Τίκκα, μετά την εκλογή του τελευταίου ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών το 1975. Υπηρέτησε από το 2008 μέχρι και το 2011 με ιδιαίτερο ζήλο την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών από τη θέση του προέδρου, ενώ διετέλεσε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, όπως ρητά ορίζει η διαθήκη του ιδρυτή της Τράπεζας Γεώργιου Σταύρου για τον εκάστοτε Μητροπολίτη Ιωαννίνων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη θα τελεστεί τη Μ.Τετάρτη προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου. 

Το βιογραφικό του

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Ηπείρου, κ. Θεόκλητος (Σετάκης) εγεννήθη το έτος 1930 εις Θεσσαλονίκην. Τας γυμνασιακάς σπουδάς του επεράτωσεν εν Κρήτη. Εσπούδασε Θεολογίαν εις το Πανεπιστήμιον Αθηνών. Διάκονος εχειροτονήθη το 1958 και Πρεσβύτερος το 1960. Από του έτους 1961 μέχρι το 1968 υπηρέτησεν ως Στρατιωτικός Ιερεύς, από δε του 1968 έως της εκλογής του ως Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Μητροπολίτης Ιωαννίνων εξελέγη το 1975. Ησχολήθη με την συγγραφήν βιβλίων και δοκιμίων εις περιοδικά και εφημερίδας. 


Τελευταίες Ειδήσεις της κατηγορίας

Δυο νέοι Αρχιμανδρίτες για τον Οικουμενικό Θρόνο

21 Σεπτ '14, 20:02

Στιγμές έντονης συγκινησιακής φόρτισης ένιωσε το εκκλησίασμα στο ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε την απονομή του οφφικίου του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου στους Αρχιμανδρίτες της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου στους Αρχιμανδρίτες Βαρθολομαίο Αστεριάδη και Δαμασκηνό Αλαζράϊ.

Περισσότερα »

Θεσσαλονίκης Άνθιμος:"Η καταστροφή της Σμύρνης δεν ήταν συνωστισμός αλλά θάνατος" (ΦΩΤΟ)

21 Σεπτ '14, 18:39

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Θεσσαλονίκη η Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Προφήτη Ηλία Πυλαίας και κήρυξε το θείο λόγο.

Περισσότερα »

Λαμπρή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Διδυμότειχο

21 Σεπτ '14, 11:19

Με λαμπρότητα τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Θράκη. Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συμπαρέσησαν οι Μητροπολίτες Καρπάθου Αμβρόσιος, Πριγκηπονήσων Ιάκωβος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, που βρίσκονται στην Πατριαρχική συνοδεία, οι Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας Ξάνθης Παντελεήμων, Σερρών Θεολόγος, που εκπροσωπεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Μαρωνείας Παντελεήμων και ο επιχώριος Επίσκοπος, Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός.

Περισσότερα »

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Εκκλησία μας είναι πηγή ενότητας

20 Σεπτ '14, 23:04

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε από το Διδυμότειχο, την πόλη των κάστρων και των βυζαντινών αυτοκρατόρων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην ομιλία του, μετά πανηγυρική δοξολογία στον περικαλλή Καθεδρικό ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας, απευθυνόμενος στον επιχώριο Επίσκοπο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό και το εκκλησίασμα τόνισε με ιδιαίτερο νόημα ότι «Η Εκκλησία μας η Ορθόδοξος είναι πηγή ενότητας, ελευθερίας και ειρήνης δια την Θράκην διδάσκουσα τον σεβασμόν εις τας ιδιαιτερότητας των χριστιανικών και μη κοινοτήτων και την καλλιέργειαν σχέσεως αρμονικής συνυπάρξεως και εμπιστοσύνης και συνεργασίας απαραίτητον δια την πρόοοδον και την ευημερίαν».

Περισσότερα »

Η Μεσσήνη υποδέχτηκε την Παναγία την Βουλκανιώτισσα (ΦΩΤΟ)

20 Σεπτ '14, 20:19

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η πόλη της Μεσσήνης, κλήρος και λαός, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Καβάσων κ. Εμμανουήλ και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο που βρίσκεται σε ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό, υποδέχτηκαν το χαριτόβρυτο εικόνισμα της Παναγίας της Βουλκανιωτίσσης, σε ανάμνηση θαύματος που επιτέλεσε η Θεοτόκος, κατά τις αρχές του 18ου αιώνα, αυτό της διασώσεως της Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής από θανατηφόρο λιμό.

Περισσότερα »
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
WORLD
Σήμερα
Εβδομάδας
Μήνας
«Ουδένα κίνδυνο διατρέχουμε με τους διαλόγους» Επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δυο νέοι Αρχιμανδρίτες για τον Οικουμενικό Θρόνο Οικουμενικός Πατριάρχης: Καταδικάζομεν απεριφράστως τα αιματηρά γεγονότα στη Μέση Ανατολή Πάπας Φραγκίσκος: Πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης θρησκειών η Αλβανία (VIDEO+ΦΩΤΟ) Διαυλείας Γαβριήλ: "Τι θέλουμε; Τη δόξα των ανθρώπων ή τη δόξα του Θεού;" Θεσσαλονίκης Άνθιμος:"Η καταστροφή της Σμύρνης δεν ήταν συνωστισμός αλλά θάνατος" (ΦΩΤΟ) Ο Αχιεπίσκοπος Κύπρου στην γενέτειρά του (ΦΩΤΟ) Η υποδοχή Ιερού λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου στον Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου (ΦΩΤΟ) Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Γένος: Επισημάνσεις από την Πατριαρχική περιοδεία στη Θράκη Λαμπρή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Διδυμότειχο Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Εκκλησία μας είναι πηγή ενότητας Συνέδριο για τον Αγ. Γρηγόριο τον Νύσσης στην Ρώμη (VIDEO+ΦΩΤΟ) Οι προτεραιότητες της ζωής μας, όπως θα τις δείχνει ο λόγος του Θεού Πενήντα χρόνια από την χειροτονία και ένας χρόνος από την κοίμησή του (ΦΩΤΟ) Η Μεσσήνη υποδέχτηκε την Παναγία την Βουλκανιώτισσα (ΦΩΤΟ) Απαράβατος όρος Οικουμενικός Πατριάρχης: Η υπομονή και η καρτερία ας μας εμπνέουν κατά τη δυσχερή περίοδο την οποία διέρχεται η Ελλάς Οικουμενικός Πατριάρχης: Αισθανόμεθα ως ευρισκόμενοι εις την δική μας οικίαν Κυριακή μετά την ΄Υψωση: Το Είναι και το Έχειν
13 Απρ '11: Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ εξομολογείται...
«Οσιομάρτυς Άγιος Εφραίμ, του Όρους Αμώμων»
Ευαγγέλου Π.Λέκκου
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Για τον Μητροπολίτη Θεόκλητο... του Νίκου Παπαχρήστου ΑΠΟΨΕΙΣ Τα "ου φωνητά" του Οιδιπόδειου Μύθου ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ Ημερίδα στο Ιερό Κοινόβιο Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς για την κρίση (ΦΩΤΟ) ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Το χωριό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ουγκάντα (ΦΩΤΟ) ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ Ιερά Παράκληση στο Μυργιάλι του Ταΰγετου ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Απαράβατος όρος

Εορτολόγιο

σήμερα
Δευ 22 Σεπ 2014

Αντώνιος, Βαρσανούφιος, Δομέτιος, Ευθύμιος, Ζωγραφίτης, Θωμάς, Ιάκωβος, Ιάκωβος, Ιλαρίων, Ισαάκ, Ιωαννίκιος, Ιωάσαφ, Ιώβ, Κοσμάς, Κοσμάς, Κυπριανός, Κύριλλος, Μαρτινιανός, Μαρτίνος, Μηνάς, Μιχαίος, Νικόλαος, Παρασκευή, Παύλος, Σάββας, Σέργιος, Σίμων, Φωκάς, Φωκάς
www.synaxari.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομαδας στο email σας.